Next
Previous

Reizen Antarctica - de Zuidpool

 

Beoordeling 5/5 734 stemmen

 

Reizen naar Antarctica betekent reizen naar het koudste continent van onze aardbol. Een mysterieuze tegelijkertijd majestueuze witte wereld van ijs en ijsbergen. Onherbergzaam voor de mens, die er dan ook geen vaste habitat heeft, des te meer florerend voor het dierenleven, waar het van krioelt. Langs de kusten van het continent leven 8 pinguïnsoorten en luieren er ontelbare robben op de ijsschotsen. De luchten worden bevolkt door duizenden vogels die zich laten meevoeren door de krachtige wind en in de Antarctische wateren zwemmen onzichtbaar de vissen die wonderlijk genoeg niet bevriezen in het ijskoude zeewater. Walvissen stoppen er hun omvangrijke buiken mee vol. De mens – als die er al komt - is slechts een passerende bezoeker die even een glimp mag opvangen van het fascinerende continent – in oppervlakte groter dan 25 x Frankrijk! - dat voor meer dan 99% is bedekt met sneeuw en ijs.
Reizen naar Antarctica betekent ook reizen met restricties: het is niet mogelijk om het continent op eigen gelegenheid te bezoeken en bovendien bestaan er strenge regels voor zowel de organisaties als de toeristen die het Antarctisch gebied aandoen, om de impact op het kwetsbare milieu zoveel mogelijk te beperken. De aanvlieghavens voor een reis naar Antarctica vanuit Zuid-Amerika zijn Ushuaia in Argentinië en Punta Arenas in Chili. Vanuit deze 2 gateways vertrekken de cruise- en expeditie-schepen richting het Antarctisch schiereiland; het duurt ruim 2 zeedagen om van het vasteland naar Antarctica te varen. Gedurende de zeedagen wordt u voorbereid op de ontmoeting met het Witte Continent onder andere door middel van lezingen aan boord. Wanneer Antarctica wordt bereikt staan de dagen in het teken van de verkenning van het vasteland van het continent, de omringende eilanden en wateren. Er worden dagelijks landingen en/of cruises per zodiac gemaakt en u zult het rijke dierenleven kunnen bewonderen. De Antarctische wateren behoren tot de voedselrijkste ter wereld, een waar banketfestijn voor de pinguïns, albatrossen, zeehonden en walvissen die daar in grote getalen op afkomen.
Reizen naar Antarctica is mogelijk in de periode november tot en met maart; in de tussenliggende, zonloze winterperiode (onze zomerperiode) is er geen daglicht in het Zuidpoolgebied en bovendien is Antarctica dan onbereikbaar per boot door het pakijs. In de lente (november) maken de pinguïns elkaar het hof; in de zomer (december en januari) broeden de vogels en aan het einde van de zomer (februari) is het walvisseizoen. Onder andere bultruggen en dwergvinvissen komen elke Antarctische zomer naar het zuiden.
Er is een keuze uit verschillende rederijen die diverse scheepsreizen in expeditie-stijl bieden. Een reis is op basis van volpension en inclusief verkenningsexcursies.
Avila Reizen adviseert u graag over de (expeditie)cruise mogelijkheden.