Dromen worden werkelijkheid!

Een jaar geleden alles geboekt en dan eindelijk is het zover!

We starten ons avontuur in Santiago de Chili. Een mooie stad met vriendelijke mensen en schitterende parken. Eén ervan loopt dwars door de stad. We genieten van het uitzicht bij Cerro Santa Lucia. Vervolgens gaan we te voet verder over Plaza Armas met de oude kathedraal naar Cerro San Cristobal. Wel hebben wel het tempo aangepast aangezien we in een hittegolf zaten.
We vervolgen onze reis van de drukke stad naar Park Queulat per vliegtuig waarna we tevens onze huurauto ophalen. Leuk om de afstanden met een auto af te leggen. Doordat de wegen onverhard zijn, geeft het een extra leuke dimensie, maar je kan niet echt doorrijden. De natuur maakt een bijzondere indruk op ons. Het lijkt af en toe wel een beetje regenwoud. Alle accomodaties hadden wel iets unieks en zeker El Pangue Lodge bij Puyuhuapi aan het Risopatron meer. Niet ver van El Pangue Lodge hebben we de mooi wandeling gemaakt naar de hangende gletsjer (Vetisquero Colgante Quelat). Zeker de moeite waard, maar we waren zeker niet de enigen. Via Coyhaique zijn we verder naar het zuiden gereden en zelfs dat was genieten. De mooie natuur richting Puerto Rio Tranquilo. Daar met de boot de marmeren kathedraal bezocht. Apart natuurverschijnsel en met het echt azuurblauwe meer zijn de verschillende kleuren heel indrukwekkend. Het weer wat we hadden maakte het natuurlijk nog mooier.

In Puerto Guadal, aan de overkant van het meer (Lago General Carrera, het grootste meer van Chili en gaat door in Argentinië) hadden we wel een heel mooie accomodatie. Vanuit je bed heb je uitzicht op het meer. Fantastisch! Het was soms even zoeken naar de wandelpaden maar ook hier hebben we veel gewandeld. De Chilenen zelf zijn niet zo gewend aan wandelen, dat kunnen we ons bijna niet voorstellen met zo’n mooie natuur. Via Puerto Rio Tranquilo, waar we in een leuke lodge sliepen zijn we weer naar het noorden gereden voor de volgende etappe: vliegen naar het zuiden richting Torres del Paine.

We vliegen naar Punta Arenas waar we onze volgende huurauto ophalen. Compleet ander landschap. Vlak en kilometers ver uitzicht. Welkom op de Chileense pampa’s. Zo anders. We rijden over grotendeels verharde wegen. Onderweg zien we veel nandu’s (soort struisvogels) en guanaco’s (soort lama’s). Onze route stuit op een hek, door deze te openen kunnen we doorrijden. Een route door de middle of nowhere,  12 km door ruig landschap waar je niets anders ziet dan een soort steppe en dan doemt in eens een boerderij op: Tercera Barranca lodge. Weer zo’n unieke plek, nu met uitzicht op de Torres del Paine.

In de Torres del Paine hebben we de W-trekking van 3 dagwandelingen gelopen. Ook vanuit de Paine Grande Lodge, waar we alleen met een catamaran konden komen. Lange dagwandelingen, sterke wind, maar met een strakke blauwe lucht. Zo mooi dat we deze wandelingen konden doen, want voordat wij arriveerden en ook nadat we weg waren, waren de weersomstandigheden absoluut minder. We hebben echt geluk gehad. Wat een ontzettend mooi gebied.


Vanuit Puerto Natales zijn we met de bus naar El Calafate (Argentinië) gegaan. Ook erg leuk om in zo’n 5 uur een buservaring op te doen. Een gebied met indrukwekkende vergezichten over de Pampas. In El Calafate een excursie met gletsjer wandeling op de Perito Moreno gletsjer gedaan. Met stijgijzers en prima gidsen. Wat een leuke ervaring en zeker aan het eind de whisky on the rocks met eigen gehakte rocks van de gletsjer.


En toen op weg naar wat absoluut onze droom was, op weg naar Ushuaia voor onze tocht naar Antarctica. Met Oceanwide Expeditions en expeditieschip Plancius als basecamp. Absoluut een topreis.En de organisatie weet zeker hoe ze je de reis van je leven kunnen geven. Alles was super geregeld. Je eigen hut, fantastisch eten en een zeer professionele staf. De gidsen waren allemaal ergens in gespecialiseerd (meestal als wetenschapper), zoals wildlife, maar ook over ijs, geschiedenis etc. Dus we kregen ook iedere dag wat lezingen / informatie over de regio of het wildlife wat er te zien was. Dit maakte het echt bijzonder. Elke dag waren er activiteiten en ook hebben we het wederom getroffen met het weer. Alle dagen goed en dus konden we ook alle activiteiten doen. Mounteneering met 2 gidsen; stijgijzers en aan touwen wandelen, kajakken, sneeuwschoenwandelingen, kamperen op Antarctica in de buitenlucht en de zodiac cruises. Alles was zo indrukwekkend. De kleuren van het ijs, de vormen en al het wildlife welke we hebben kunnen zien. Bij het kajakken hadden we zelfs gezelschap van een humpback wale (bultrug walvis) die onder onze kajakken doorzwom en een tijdje rondom ons groepje heen bleef zwemmen. Met de stilte en spiegelgladde zee en strakblauwe lucht was dit zo indrukwekkend en rustgevend.

        
Ook de nacht kamperen in de buitenlucht met de ondergaande en opkomende zon of gewoon tussen de diverse pinguïns zitten en kijken naar hun gedrag. Het was soms bijna te overweldigend. Net zoals de orka’s die we in een groep van zo’n 25, 30 orka’s een tijdje konden volgen.
De gastvrijheid op de boot en de vriendelijkheid van al het personeel maakte de reis compleet. Jammer dan ook dat het na 12 dagen al weer was afgelopen.
Gelukkig hoefden we niet gelijk terug naar huis, maar hadden we nog een paar dagen in Bariloche. Toeristisch maar lekker om daar alles nog even te laten bezinken en een paar mooie wandelingen te maken. We sluiten ons avontuur en droomreis af met 2 dagen in Buenos Aires. We kiezen ervoor om met de fiets de stad te verkennen. In relatief weinig tijd toch veel van de stad zien en een indruk krijgen van veel verschillende wijken
Een jaar kijk je naar deze reis uit en dan na bijna 6 weken is het ook weer zo voorbij. Wel een reis om nooit te vergeten. Zeker ook omdat we samen met Avila reizen echt hebben kunnen doen wat wij graag wilden. Uiteraard met als hoogtepunt Antarctica, maar Chili en Argentinië zijn ook absoluut de moeite waard geweest.

Vincent en Rita

blank